9.‒12. mēneši

No deviņu mēnešu vecuma bērna ēdienkartei var pievienot zivi. Zivis ir labs olbaltumvielu avots, bet tajās esošās polinepiesātinātās taukskābes ir vajadzīgas bērna nervu sistēmas attīstībai. Sākumā var izmantot balto zivi, kurai ir maigāka garša, kas mazulim ir patīkamāka.

Aknas ‒ labu dzelzs un A un B vitamīnu avotu ‒ nelielos daudzumos līdz pāris reizēm mēnesī var piedāvāt 9‒10 mēnešus vecam mazulim. Tā kā aknām ir izteikta garša, mazulim aknas var negaršot. Jāizmanto dārzeņi ar pēc iespējas maigāku garšu, bet ēdienam pievienojot nedaudz aknu, garša būs mazulim pieņemamāka.

Bērna ēdiena porcijas ir kļuvušas lielākas, īpaša uzmanība jāpievērš ēdiena enerģētiskajai vērtībai. Zīdaiņa un mazuļa uzturā pietiekamā daudzumā vajadzētu būt taukiem, jo tie ir vajadzīgi, lai bērns ātri augtu un attīstītos viņa smadzenes un nervu sistēma. Bērns varētu uzņemt dažādas pārtikas taukvielas, gan pārtikas eļļu, gan sviestu. Lai palielinātu ēdiena enerģētisko vērtību, vienai 100‒ 150 g putras vai dārzeņu biezeņa porcijai pirms ēšanas var pievienot ēdamkaroti pārtikas eļļas vai sviesta. Īpaša uzmanība uztura enerģētiskajai vērtībai jāpievērš vecākiem, kuru bērniem ir slikta ēstgriba vai neliels svara pieaugums.

Divus mēnešus vecs mazulis jau spēj ēst gabalainu ēdienu, tādēļ piedāvātajam biezenim jābūt biezākam un jāsatur atsevišķi gabaliņi. Šajā vecumā mazulim var piedāvāt ēdienu, kas ir sadalīts gabaliņos, ko mazulis ar pirkstiem var pats ielikt mutē. Sākumā mazulis ēdienu satver ar visu plaukstu, bet, kļūstot vecākam un gūstot iemaņas, spēj ēdiena gabalus satvert ar pirkstiem un ielikt mutē. Attīstās koordinācija ‒ bērns iemācās ar roku ielikt ēdienu mutē, viņš prot to arī sakošļāt. Balstoties uz pētījumu rezultātiem, secināts, ka papildu ēdināšanu ir ieteicams sākt tradicionālā veidā ‒ piedāvājot biezeņveidīgu ēdienu ar karotīti un pēc tam mācot bērnu vismaz daļēji ēst pašam. Ja uzreiz kā papildu uzturs tiek piedāvāts ēdiens, ko var ēst ar pirkstiem, bērns nepaēd pietiekami daudz. Piemērots ēdiens, ko ēst ar pirkstiem, ir vārīti vai tvaicēti dārzeņi, mizoti augļi un rupjmaize. Ja aptuveni desmit mēnešus vecs bērns vēl neēd gabalainu ēdienu, var rasties ēšanas traucējumi.

Govs pienu kā pamatēdienu var piedāvāt viengadīgam bērnam, lai gan pienu var izmantot jau agrāk ‒ citu ēdienu pagatavošanai. Lai palielinātu ēdiena enerģētisko vērtību, dārzeņu biezenim var pievienot raudzētus piena produktus. Vispirms piena produkti jāpievieno nelielā daudzumā, bet ar laiku jāpalielina to īpatsvars un jāsamazina dārzeņu biezeņa daudzums. Tādā veidā būs vieglāk pāriet uz govs piena un no tā pagatavotu produktu lietošanu pamatēdienreizēs.

Ja bērns ēd cietu ēdienu vismaz trīs reizes dienā, viņam noteikti jādod arī dzert. Piemērots dzēriens ir ūdens, kas bērnam jādod no tasītes. Ja bērns dzer sulu, to nevajadzētu dot no pudelītes, jo, dzerot no pudelītes, saldā sula atrodas ilgākā kontaktā ar zobiem, kas var izraisīt zobu kariesu. Ja bērns dienā izdzer vairāk par 100 ml sulas, pastāv risks uzņemt tukšās kalorijas, un, iespējams, ka bērns pietiekamā daudzumā neapēd augšanai nozīmīgo cieto ēdienu.

Sasniedzot divu gadu vecumu, mazulim jābūt pamatēdienreizēm, kad viņš ēd cietu ēdienu ‒ no rītiem būtu jāēd putra, pusdienās ‒ dažādi sakņaugu un dārzeņu ēdieni ar gaļu un zivi, bet vakariņās ‒ dārzeņi bez gaļas vai otra putras porcija. Starp pamatēdienreizēm var būt vieglākas uzkodas, kam ir piemēroti augļu ēdieni ar vai bez raudzētiem piena produktiem (jogurts vai kefīrs). Mazulim joprojām vajadzīgs arī mātes piens vai piena maisījums.

 

„Põnn” pārtika, kas ir piemērota par astoņiem mēnešiem vecākiem mazuļiem:

Gaļas biezeņi ar atsevišķiem ēdiena gabaliem

Gaļas biezeņi ir piemēroti, lai mazulis pirmo reizi mēģinātu sakošļāt gabalainu ēdienu. Biezeņiem ir pievienota gaļa, jo tā satur nepieciešamās olbaltumvielas un dzelzi, kas bērna organismam ir vajadzīgi asinsķermenīšu ražošanai. Organisms dzelzi no gaļas uzņem labāk nekā no augiem. Biezeņiem, kas ir domāti vecuma grupai 8+, ir lielāka enerģētiskā vērtība, jo šajā vecumā bērni jau ir aktīvāki. Biezeņos tiek izmantoti tikai labākie vietējie burkāni, kartupeļi, bietes un gaļa. Visi biezeņi ir bez laktozes, kā arī nesatur papildu cukuru vai sāli. Visi produkti ir gatavoti no liesas gaļas ar zemu tauku saturu, kā arī stingri kontrolētām izejvielām.

 

Jogurti

„Põnn” jogurti ir ideāli piemēroti mazulim kā uzkoda vai saldēdiens. Produktos ir izmantots tikai labākais vietējais bezpiedevu jogurts. Jogurtiem, kas ir domāti vecuma grupai 8+, ir lielāka enerģētiskā vērtība, jo šajā vecumā bērni jau ir aktīvāki. Visi produkti ir izgatavoti no stingri kontrolētām izejvielām.